Dali byste si něco sladkého, zahnali tím chutě na sladké i tučné a mělo by se po tom i hubnout? Žádný problém, když znáte biochemii a víte, co se v těle děje po snězení určité potraviny.
Jsou tři hodiny odpoledne a mám chuť na něco sladkého, na nějaký dortík s krémem, ale nejím bílý cukr ani pšeničnou mouku. Co s tím? Prohlídnu špajz a už vidím výsledek 🙂
Ingredience: jedno avokádo, banán, nepražené kakao, med.
Do rendlíku pokrájím avokádo, je už pěkně zralé na pohmat změklé, tak jak má být. Pokrájím i banán, přidám lžíci kakaa, a půl lžičky medu.
Vše umixuju, přendám do mističky, v průběhu fotím. Během chvilky hotovo. Jdu mlsat.
Konzistence úžasně krémová skoro jako pěna, lepší jak dort. Tenhle raw krém by se skvěle vyjímal na nějakém raw zákusku, ale mě ta mlsná tak honí…:-)
Dala jsem celou porci do mističky, že ujím jen půl a zbytek dám do lednice na příště. Je to tak boží, že jsem vše zblajzla na posezení.
Výčitky? Kdepak, vždyť je to zdravé.
Přiberu? V žádném případě.
Cítím se těžce? Ne.
Lehce přežraně? Ano 🙂
Malá rekapitulace, co jsem udělala pro své zdraví.
Vitamínu E– antioxidant, chrání před rakovinou a stárnutím, při neplodnosti, pro pleť (avokádo je takový hydratační krém zevnitř).
Vitamínu B6– navozuje pocit štěstí a optimismus
Železa– a to velmi dobře vstřebatelného, proto je vhodné při anemii, menstruaci, ztrátách krve.
Draslíku– snižuje vysoký tlak, a uklidňuje
Zdravé tuky– nezvyšují cholesterol, naopak ho snižují.
Kyselinu linolovou a fosfolipidy– chrání a vyživuje nervovou soustavu. Proto je mi tak dobře a hned vám píšu:-)
Avokádo je bohaté i na proteiny a všechny esenciální aminokyseliny a tak je užitečnější než maso či sýry.
Je vhodné i pro diabetiky, nezvyšuje krevní cukr, ale udržuje ho v normě.
Obsahuje kyselinu chlorogenovou jako v zelené kávě, po které se hubne. No není to super mlsání a ještě ubere nějaký ten špíček? 😉
Vit B6, draslík, hořčík, železo, vlákninu, vit. C. Výživný podobně jako avokádo.
Serotonin, který působí jako antidepresivum.
je bohaté na vit. B, E, kyselinu listovou, draslík, hořčík, fosfor, vápník, selen, zinek, železo.
Je to taková antioxidační bomba.
Obsahuje vitamíny i minerály, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, což se teď na podzim hodí. Osladila jsem a zároveň podpořila imunitu.
Tak co, dáte si taky? A napište mi, jak vám chutnalo 🙂